Ik heb het forum al doorzocht en kwam enkel op wat oudere onderwerpen, vandaar dat ik de vraag hier even stel.
Ik vroeg mij af of het mogelijk is een eigen hond ergens hier in de buurt te laten trainen tot officiële hulphond zodat zij overal mee naar toe mag. Ik ben woonachtig in de buurt van Doetinchem. Hebben jullie enig idee of dit kan en waar ik dan zijn moet?
Vr. Gr. en bedankt voor het meedenken.
Een officiële hulphond wordt het alleen wanneer je bij de juiste stichting traint. Het kost alleen bakken met geld volgens mij en niet elke hond is geschikt.
Je moet dus eens contact opnemen met de juiste stichting, hulphond Nederland oid.
Hangt er vanaf waar jij de hulphond voor nodig hebt volgens mij ook wel.. Hoe oud is je hond nu, welk ras is het en hoe is het karakter?
Het is een Friese Stabij van 2,5 jaar oud. Erg aanhankelijk. Ik zou haar op willen leiden om om te gaan met kinderen en volwassenen met Autisme.
Als je dat echt als werk wilt doen moet je daar wel een opleiding voor gevolgd hebben.. Ik weet niet of je dat hebt? Ben je van België of Nederland?
't Is niet echt in de buurt, maar de mensen van onderstaande site worden hier in Twente als erg positief benoemd.
Ken ze zelf verder niet en heb ook geen cursussen daar gevolgd.
http://www.happytails.nl/hulphond/
Ik heb mijn reactie even deels gekopieerd uit dit topic...
Ik heb zelf een psychische hulphond sinds 2,5jr nu. Zelf opgeleid ook (in de zomer van 2015 examen gedaan bij de hulphondenschool waarbij ik ben aangesloten, ik zit bij CLiCK overigens) en hier geboren en getogen. Dat zij mijn hulphond is geworden ging eigenlijk heel geleidelijk. Ik zeg altijd dat mijn Chihuahua, inmiddels helaas overleden, mijn onofficiële hulphond was. Na haar plotselinge overlijden viel ik in een groot zwart gat en was ik ook steeds minder zelfstandig. Ik ben me toen gaan verdiepen in het zelf opleiden van je hond als hulphond, mede ook omdat ik een vriendin met een autisme hulphond had destijds en zij mij al wat meer hierover had verteld. Eén van mijn Shelties bleek perfect geschikt voor de taak en bij de eerste keuring eigenlijk al aan alle eisen te voldoen. Zo is zij dan ook mijn hulphond geworden waar ik nog altijd erg dankbaar voor ben.
Het is tegenwoordig lang niet meer zo dat een hulphond standaard een retriever of poedel is, wat dan ook heel wat meer vrijheid geeft voor de eigenaar van de hulphond. Pas wel op het zogenaamde 'HR rassen'. Op zich kan een hulphond van ieder ras zijn, maar het is wel de bedoeling dat deze niet een extra risico vormt voor zijn/haar omgeving om wat voor reden dan ook. Om die reden zijn honden met gezondheidsproblemen bijvoorbeeld ook niet geschikt als hulphond. Momenteel worden op de stafford na volgens mij bijna alle rassen wel geaccepteerd als hulphond door de meeste grote erkende hulphondenscholen in ons land. Maar er gaan wel geruchten in het wereldje (nog niet vanuit officiële kanalen overigens hoor!) dat dit wellicht in de toekomst gaat veranderen.
Dat gezegd te hebben, de kosten van een hulphond lopen erg uiteen. In de meeste gevallen worden deze niet vergoed en kost een opleidingstraject een paar duizend euro. CLiCK vergoed deze kosten voor haar deelnemers, maar zijn hierin een uitzondering, en mede om deze reden is de wachtlijst bij hen ook erg lang als je al in aanmerking komt voor een hulphond. De meeste hulphondenscholen vragen ook reiskostenvergoeding bij trainingen aan huis of hebben groepstrainingen op verschillende locaties in het land.
Je tweede reactie doet mij echter vermoeden dat je geen hulphond bedoelt maar een therapiehond... Dat zijn twee totaal verschillende begrippen. Gaat het dus om het opleiden van de hond voor jezelf of voor contact met anderen? Dat laatste gelden namelijk hele andere regels voor, zowel voor het opleiden als de toegankelijkheid van de hond nadien. Therapiehonden hebben namelijk nog minder rechten in ons land dan hulphonden en zijn dan ook nog erg zeldzaam. Wat je wel eens ziet zijn therapiehonden in bejaardentehuizen e.d. maar daar zitten geen speciale opleidingen of privileges verder aan verbonden.
Dat kan zeker. Meisje die ik ken van Facebook heeft haar eigen Akita getraind tot Hulphond. Ze woont ik Gouda en zit in een rolstoel. Ik weet niet hoe dit in zijn werk is gegaag. Zal even voor je informeren.
Dat is fijn, dank je!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?